Welkom bij het Europees Kampioenschap Zandsculpturen 2018

 Het Europees Kampioenschap in Zandvoort aan Zee staat in 2018 in het teken van “Leonardo da Vinci, Expressie en Emotie”. Leonardo Da Vinci (1452-1519) was in zijn tijd al  beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt.

In dit licht zullen kunstenaars uit 7 verschillende Europese landen naar eigen keuze een zandsculptuur vervaardigen, geïnspireerd door werken van Leonardo, maar volledig naar vrije interpretatie. De kunstwerken zijn te bezichtigen op verschillende locaties  in Zandvoort aan Zee

De wedstrijd vindt plaats van 9 tot en met 15 juli 2018. Gedurende deze periode kunt u de kunstenaars aan het werk zien, terwijl zij hun zandcreatie vormgeven.

Ook voor deze editie wordt samengewerkt met een museum, namelijk het Teylers Museum in Haarlem. In dit museum zal van 5 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 een unieke tentoonstelling te zien zijn rond Leonardo da Vinci. Als voorproefje is er in Zandvoort deze zomer al een openluchttentoonstelling te bezichtigen van replica’s uit deze collectie.

De Zandsculpturenroute is een initiatief van World Sand Sculpting Academy, in nauwe samenwerking met Zandvoort aan Zee, Innovatiefonds Zandvoort, Holland Casino en sponsoren.

De zandsculpturen zijn gratis te bezichtigen voor het publiek tot eind november 2018.

© Copyright 2018 - WSSA - Zandsculpturenroute