EK Zand 2020 zandsculpturenroute

Welkom bij het Europees Kampioenschap Zandsculpturen 2020

Nieuws
Timelaps opbouw Zandsculpturen expositie “Zandvoort goes Wild”|
Zandvoort 13 november 2020

Tijdens de opbouw en de wedstrijd van de EK Zandsculpturen zijn er opnames gemaakt. Bekijk hier hoe de opbouw en het maken van de sculpturen gedaan wordt.

Nederlandse Susanne Ruseler wint publieksprijs Zandkunstexpositie “Zandvoort goes Wild”
Zandvoort 6 november 2020

De Nederlandse zandkunstenaar Susanne Ruseler uit Utrecht heeft de meeste stemmen gekregen van het publiek voor haar kunstwerk “Wilde Natuur”, dat zij gecreëerd heeft in het kader van de Zandkunstexpositie “Zandvoort goes Wild”.

De zandsculptuur is een haast Escher-achtige weergave van het paringsritueel van de zandhagedis, een diersoort die voorkomt in het Zandvoortse duinengebied.

Door haar achtergrond als biologe, wordt zij binnen de wereld van zandkunst internationaal al 17 jaar gewaardeerd als de autoriteit op het gebied van dieren en natuurtaferelen. En dat blijkt duidelijk in de minutieuze en natuurgetrouwe weergave van de zandhagedissen.

De sculptuur was in eerste instantie gerealiseerd als één van de 6 deelnemers aan het Europees Kampioenschap Zandsculpturen, dat jaarlijks in Zandvoort wordt gehouden. Echter, door de afgekondigde maatregel van het Kabinet op dinsdag 13 oktober dat evenementen niet meer zijn toegestaan, zijn de kunstenaars verder gegaan met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Er was daarom op 18 oktober geen officiële jurering door een vakjury en is dit jaar geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kon het publiek gedurende een aantal weken hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

Het is nog zeker niet te laat om deze Coronaproof-expositie te bezoeken, want de 6 fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt, ondanks de strenge Coronamaatregelen, tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.

Winnaar publieksprijs Zandsculpturen expositie 2020
5 november 2020

De stemmen voor de Zandsculpturen in Zandvoort zijn inmiddels geteld! Ruim driehonderd enthousiastelingen hebben, in deze gekke tijd, hun stem uitgebracht en dat heeft de volgende winnaar opgeleverd…

Susanne Ruseler, gefeliciteerd! 🏆

Het is nog zeker niet te laat om deze coronaproof-expositie te bezoeken. De in totaal 6 fraaie kunstwerken, van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog, blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021. Wanneer kom jij de kunstwerken bewonderen? (Met de geldende veiligheidsregels in het achterhoofd natuurlijk.)

De winnares ontvangt een sculptuur van glas met de titel: Duurzame vriendschap. De kunstenares Ellen Kuijl heeft een glasatelier in Zandvoort en heeft het speciaal ontworpen voor deze gelegenheid.

Stemmen voor de publieksprijs Zandsculpturen expositie 2020
Zandvoort, 19 oktober 2020

Vanwege de nieuwe restricties is het EK Zandsculpturen 2020 als evenement geschrapt. De kunstenaars voltooien wel hun kunstwerken, die onder de noemer ‘expositie’ tot 20 februari 2021 te zien zullen zijn. Er zal dus geen nieuwe kampioen worden verkozen. Maar u kunt wel mee stemmen voor de publieksprijs, stem hier

EK Zandsculpturen 2020 “Zandvoort goes Wild!” wordt Coronaproof expositie!
Zandvoort, 14 oktober 2020

Door alle uitdagingen waar we allemaal in Nederland voor staan, gaat het EK Zandsculpturen in Zandvoort verder als een Coronaproof expositie. De kunstenaars zijn inmiddels al 3 dagen bezig met hun creaties en op zondag 18 oktober staan er weer 6 fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog. Is het tijdsverspilling? Nee, integendeel! Want ze staan tot het voorjaar volgend jaar.

Gezien de afgekondigde maatregel van dinsdag 13 oktober dat evenementen vanaf heden niet meer zijn toegestaan, zijn de deelnemende kunstenaars unaniem bereid om door te gaan met hun kunstcreaties en het wedstrijdelement van het EK evenement voor dit jaar los te laten. Door deze geste is en blijft het een succesvolle kunstexpositie in de openbare ruimte voor jong en oud die al gedurende 10 jaar plaatsvindt in Zandvoort. Bovendien kan, bij een eventuele versoepeling van de maatregelen te zijner tijd, het publiek – en ook de horeca en andere ondernemers in Zandvoort – nog genieten van de kunstwerken, want ze blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.

Het label “evenement” komt hiermee te vervallen en de kunstenaars gaan verder met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Bovendien er zal op 18 oktober geen officiële jurering plaatsvinden en is er geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kan het publiek gedurende 4 maanden hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

Gert Jan Bluijs, wethouder Cultuur van de gemeente Zandvoort: “Ik ben blij dat er alsnog deze week wordt gewerkt aan de zandsculpturen. We kunnen wat dat betreft wel een opkikkertje gebruiken. Eindelijk weer iets vertrouwds. Dit geeft mij een extra impuls om ertegenaan te gaan en niet bij de pakken te gaan neerzitten”.

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.

Kick off EK Zandsculpturen
Zandvoort, 12 oktober 2020

EK Zandsculpturen 2020 Zandvoort goes wild

Maandag 12 oktober beginnen de kunstenaars aan de EK Zandsculpturen. Welke is de mooiste?

Geplaatst door Zandvoorts Museum op Donderdag 8 oktober 2020

© Copyright 2018 - WSSA - Zandsculpturenroute