Welkom bij het Europees Kampioenschap Zandsculpturen 2021

Nieuws

Timelaps opbouw zandsculptuur Stationsplein

Tijdens de opbouw en de wedstrijd van de EK Zandsculpturen zijn er opnames gemaakt. Bekijk hier hoe de opbouw en het maken van de sculpturen gedaan wordt.

En de winnaars zijn?
Zandvoort, 9 mei 2021

De winnaar

Martijn Rijerse is de nieuwe Europees Kampioen Zandsculpturen 2021!

De uit Rotterdam afkomstige kunstenaar Martijn Rijerse is door de vakjury uitgeroepen tot Europees Kampioen Zandsculpturen 2021. Volgens de jury verbeeldt zijn kunstwerk, gemaakt van 29.000 kg zand, op aansprekende wijze het thema “Landschap door het Oog van de Meester”. De titel van de winnende sculptuur is Het gestapelde landschap. Het juryrapport verduidelijkt de keuze als volgt:

De winnaar heeft laten zien volledige controle te hebben over het medium zand. Maakt op een grandioze wijze gebruik van het dieptespel en perspectief. Je wilt voortduren blijven kijken of er nog iets achter zit.Het beeld blijft je aankijken. Wij zijn als jury onder de indruk over de wijze waarop de opdracht ode aan het landschap zeer kunstig is verwerkt in zowel de voor- als de achterkant van het  kunstwerk.

De kinderjury

Daarnaast heeft een kinderjury afzonderlijk een beoordeling gemaakt van de kunstwerken. De kinderjury, bestaande uit 10 kinderen van scholen uit Zandvoort verklaren hun keuze als volgt: Zij vinden het zandsculptuur van Niall Magee de mooiste. Ze vinden het realistisch, typisch Nederlands en echt 3D. Ze vonden het hoofd erg mooi. Ook de achterkant is prachtig. Het werkt als een echt schilderij.

De titel van dit zandsculptuur: Landschap door het oog van Van Gogh

Locaties in Zandvoort

De in totaal 6 sculpturen zijn te bezoeken op verschillende locaties in Zandvoort en in de avonduren fraai verlicht. Het publiek kan ze nog bezichtigen tot eind augustus. Meer informatie is te verkrijgen bij de VVV Zandvoort en via de website www.zandsculpturenroute.nl

Volg het op de voet!

Zandvoort, 6 mei 2021

Vandaag is er een livestream camera geplaatst op het Stationsplein bij Wijn aan Zee. Door middel van deze livestream kan je de vorderingen van het sculptuur continue volgen.

Herbruikbaar zand voor EK Zandsculpturen in Zandvoort
Zandvoort, 3 mei 2021

Het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort gaat op maandag 3 mei van start. In opdracht van de gemeente Zandvoort voorziet Spaarnelanden de kunstenaars deze week van duurzaam zandsculpturen zand. Dit speciale zand wordt elk jaar na het kampioenschap opgeslagen, zodat het weer kan worden hergebruikt.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Zandvoort ervoor gekozen om, na afloop van het zandsculptuurevenement, het zand op te slaan in depot en het jaar daarop hetzelfde zand weer opnieuw te gebruiken. Dit scheelt in de kosten van zandwinning en aanschaf van het zand, jaarlijkse transportkosten en afvoerkosten naderhand. Door deze aanpak is de zogenaamde “carbon footprint” van een zandsculptuurevenement een van de laagste in evenementenwereld. Het jaarlijkse zandsculptuurevenement in Zandvoort past daarmee als geen ander evenement in het streven naar een schone en milieubewuste badplaats. Hoekig zand Het sculptuurzand dat in Zandvoort wordt gebruikt is niet rond, maar hoekig van vorm en afkomstig uit de bedding van de Maas en de Waal. De korrels zijn gezeefd, gewassen en ontdaan van slib en voorzien van een schoongrondverklaring. Dit zorgt ervoor dat de sculpturen stevig zijn en dat vrijwel alles is vorm te geven tot in het kleinste detail. Als het zand na afloop niet meer wordt ingezet voor zandsculpturen, dan kan het worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals de bouw of wegenbouw.

Thema Het thema van het EK Zandsculpturen dit jaar is “Landschap door het oog van de Meester”, een samenwerking tussen de Zandacademie, de gemeente Zandvoort, Holland Casino en Zandvoort Marketing. https://www.visitzandvoort.nl/uitagenda/zandsculpturen-festival

Dagelijkse een mooie impressie van de vorderingen van de sculpturen
Zandvoort, 3 mei 2021

Dagelijks wordt er een filmpje gemaakt door Leon van Esch waarin men de vorderingen kan zien van de wedstrijd en natuurlijk van de sculpturen. Volg het via https://www.youtube.com/playlist?list=PLSiiBTNvHC80-EtGpS1sIK1_ku_ksc2FH

Europees Kampioenschap Zandsculpturen als buitenexpositie in Zandvoort
Zandvoort, 28 april 2021

Van 3 tot en met 9 mei is het centrum van Zandvoort wederom het toneel van zandkunst in de openbare ruimte. Dan zal voor de 10de en vooralsnog laatste keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort plaatsvinden.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de World Sand Sculpting Academy WSSA, de toonaangevende organisatie die wereldwijd zandsculptuuractiviteiten initieert en uitvoert.

Er zijn door de WSSA 6 gerenommeerde zandkunstenaars geselecteerd, maar vanwege de Corona-beperkingen en om veiligheidsredenen heeft de organisatie besloten om geen deelnemers in te laten vliegen uit andere Europese landen, maar een keuze te maken uit in Nederland woonachtige zandkunstenaars met verscheidene nationaliteiten. Ondanks deze beperkingen zijn er toch top-kunstenaars gecontracteerd, die allemaal internationaal hun sporen hebben verdiend.

Het centrale thema waar de kunstenaars hun sculptuur op zullen baseren is “Ode aan het Landschap”, een landelijk themajaar dat ook door de Provincie Noord-Holland actief wordt uitgedragen. De kunstenaars interpreteren dit thema “door het Oog van de Meester” waardoor een diversiteit aan kunstwerken ontstaat, gebaseerd op Mondriaan, Van Gogh, de dichter Marsman en andere vrije interpretaties.

Vanaf 3 mei tot en met 9 mei kan het publiek de kunstenaars aan het werk zien tussen 09.00 uur en 17.00 uur op verschillende plekken in Zandvoort aan Zee. Cultuurliefhebbers kunnen tegelijkertijd een buitenexpositie van Nederlandse landschapsschilders bewonderen. Aanvullend zijn in het Zandvoorts Museum en het nieuwe HDMZ Museum uiteenlopende exposities te bezoeken rond het thema “Ode aan het Landschap”.

Er wordt aan bezoekers gevraagd om zich zowel binnen als buiten te houden aan de gangbare regels rondom Corona, zoals 1,5 meter afstand houden en mondkapjes te dragen bij de sculpturen.

Op 9 mei zal een vakjury èn een jury bestaande uit schooljeugd de winnaar bekend maken, waarna de zandkunstwerken zeker tot en met 22 augustus te bewonderen blijven in Zandvoort.

Start compacten voor EK Zandsculpturen 2021
Zandvoort, 26 april 2021

Vandaag maandag 26 april begint het compacten voor het EK Zandsculpturen! De Zandsculpturen zijn sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden met Zandvoort. Het thema voor dit jaar is “Landschap door het oog van de Meester”. Vanaf maandag 3 mei start de wedstrijd.

Uitnodiging: Bekendmaking winnaar EK Zandsculpturen 2021
Zandvoort, 15 april 2021

Ondanks de beperkingen rondom Corona is er toch besloten het Europees Kampioenschap Zandsculpturen door te laten gaan als buitenexpositie.

Voor de 10de en de laatste keer zal het Europees Kampioenschap Zandsculpturen plaatsvinden in Zandvoort.

Er zijn dit jaar wederom 6 deelnemers aan het Kampioenschap, maar vanwege de Corona-beperkingen en om veiligheidsredenen heeft de organisatie besloten om geen deelnemers in te laten vliegen uit andere Europese landen maar een keuze te maken uit in Nederland woonachtige zandkunstenaars met verscheidene nationaliteiten. Ondanks deze beperkingen hebben wij toch top-kunstenaars kunnen contracteren, die allemaal internationaal hun sporen hebben verdiend.

Het centrale thema waar de kunstenaars hun sculptuur op zullen baseren is “Ode aan het landschap”, het landelijk themajaar. De kunstenaars kunnen dit thema naar eigen inzicht interpreteren en uitwerken in een kunstwerk.

Vanaf 3 mei zijn zandsculptuurbouwers uit diverse Europese landen spectaculaire zandsculpturen aan het vervaardigen. Hiermee is Zandvoort het toneel van een Europese culturele wedstrijd.
De zandsculpturen zijn zeker tot en met augustus te bewonderen in Zandvoort.

Organisator World Sand Sculpting Academy
De wedstrijd wordt georganiseerd door de toonaangevende organisatie die wereldwijd zandsculptuuractiviteiten initieert en uitvoert. Het publiek kan de deelnemers aan het werk zien van 3 tot en met 9 mei tussen 09.00 uur en 17.00 uur op de verschillende plekken in Zandvoort aan Zee. Op 9 mei zal de vakjury de winnaar bekend maken.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Programma 9 mei:
Vanaf 14.00 uur zal de jury de beoordelingsronde doen langs alle sculpturen.
17.10 uur:     Welkom en opening EK Zandsculpturen door wethouder Cultuur, de heer Gert Jan Bluijs.
17.15 uur:     Voorstellen Kunstenaars door dhr. Marcel Elsjan of Wipper, directeur World Sand Sculpting Academy.
17.20 uur:     Juryrapport door de burgemeester van Zandvoort, de heer David Moolenburgh.
17.25 uur      Prijsuitreiking door de Commissaris van de Koning, de heer Arthur van Dijk.
17.30 uur      Fotomoment met Europees Kampioen Zandsculpturen 2021

Locatie Gasthuisplein rondom het Zandvoorts Museum.

Op naar de 10e editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen!

Zandvoort, 2 maart 2021

De zandsculpturen in oktober 2020 zijn gerealiseerd rond het thema “Zandvoort goes Wild”, zijn op 1 maart 2021 weer weggehaald. Ondanks de pandemie en alle beperkingen die dit met zich mee heeft gebracht, hebben met name bezoekers uit de regio ervan kunnen genieten. Juist ook tijdens de korte periode van sneeuw en ijs waren de zandsculpturen een bezoekje waard. Een laagje sneeuw gaven de sculpturen een haast sprookjesachtige aanblik. Bezoekers waren verbaasd dat ze ondanks het strenge winterweer er nog stonden!

Het zand van de 6 sculpturen is afgevoerd en opgeslagen voor de volgende editie. En alle voorbereidingen daarvoor zijn alweer in volle gang, want van 3 t/m 9 mei 2021 wordt er op verschillende plekken door 6 kunstenaars weer hard gewerkt aan nieuwe zandkunstwerken!

Het thema voor 2021 is “Landschap door het oog van de Meester” en is gekoppeld aan een landelijke campagne die onder de titel “Ode aan het Nederlandse Landschap” internationaal wordt gevoerd. Deze campagne is geïnitieerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en wordt breed gedragen door veel provincies, onder andere Noord-Holland.

Timelaps opbouw Zandsculpturen expositie “Zandvoort goes Wild”|
Zandvoort 13 november 2020

Tijdens de opbouw en de wedstrijd van de EK Zandsculpturen zijn er opnames gemaakt. Bekijk hier hoe de opbouw en het maken van de sculpturen gedaan wordt.

Nederlandse Susanne Ruseler wint publieksprijs Zandkunstexpositie “Zandvoort goes Wild”
Zandvoort 6 november 2020

De Nederlandse zandkunstenaar Susanne Ruseler uit Utrecht heeft de meeste stemmen gekregen van het publiek voor haar kunstwerk “Wilde Natuur”, dat zij gecreëerd heeft in het kader van de Zandkunstexpositie “Zandvoort goes Wild”.

De zandsculptuur is een haast Escher-achtige weergave van het paringsritueel van de zandhagedis, een diersoort die voorkomt in het Zandvoortse duinengebied.

Door haar achtergrond als biologe, wordt zij binnen de wereld van zandkunst internationaal al 17 jaar gewaardeerd als de autoriteit op het gebied van dieren en natuurtaferelen. En dat blijkt duidelijk in de minutieuze en natuurgetrouwe weergave van de zandhagedissen.

De sculptuur was in eerste instantie gerealiseerd als één van de 6 deelnemers aan het Europees Kampioenschap Zandsculpturen, dat jaarlijks in Zandvoort wordt gehouden. Echter, door de afgekondigde maatregel van het Kabinet op dinsdag 13 oktober dat evenementen niet meer zijn toegestaan, zijn de kunstenaars verder gegaan met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Er was daarom op 18 oktober geen officiële jurering door een vakjury en is dit jaar geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kon het publiek gedurende een aantal weken hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

Het is nog zeker niet te laat om deze Coronaproof-expositie te bezoeken, want de 6 fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt, ondanks de strenge Coronamaatregelen, tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.

Winnaar publieksprijs Zandsculpturen expositie 2020
5 november 2020

De stemmen voor de Zandsculpturen in Zandvoort zijn inmiddels geteld! Ruim driehonderd enthousiastelingen hebben, in deze gekke tijd, hun stem uitgebracht en dat heeft de volgende winnaar opgeleverd…

Susanne Ruseler, gefeliciteerd! 🏆

Het is nog zeker niet te laat om deze coronaproof-expositie te bezoeken. De in totaal 6 fraaie kunstwerken, van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog, blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021. Wanneer kom jij de kunstwerken bewonderen? (Met de geldende veiligheidsregels in het achterhoofd natuurlijk.)

De winnares ontvangt een sculptuur van glas met de titel: Duurzame vriendschap. De kunstenares Ellen Kuijl heeft een glasatelier in Zandvoort en heeft het speciaal ontworpen voor deze gelegenheid.

Stemmen voor de publieksprijs Zandsculpturen expositie 2020
Zandvoort, 19 oktober 2020

Vanwege de nieuwe restricties is het EK Zandsculpturen 2020 als evenement geschrapt. De kunstenaars voltooien wel hun kunstwerken, die onder de noemer ‘expositie’ tot 20 februari 2021 te zien zullen zijn. Er zal dus geen nieuwe kampioen worden verkozen. Maar u kunt wel mee stemmen voor de publieksprijs, stem hier

EK Zandsculpturen 2020 “Zandvoort goes Wild!” wordt Coronaproof expositie!
Zandvoort, 14 oktober 2020

Door alle uitdagingen waar we allemaal in Nederland voor staan, gaat het EK Zandsculpturen in Zandvoort verder als een Coronaproof expositie. De kunstenaars zijn inmiddels al 3 dagen bezig met hun creaties en op zondag 18 oktober staan er weer 6 fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog. Is het tijdsverspilling? Nee, integendeel! Want ze staan tot het voorjaar volgend jaar.

Gezien de afgekondigde maatregel van dinsdag 13 oktober dat evenementen vanaf heden niet meer zijn toegestaan, zijn de deelnemende kunstenaars unaniem bereid om door te gaan met hun kunstcreaties en het wedstrijdelement van het EK evenement voor dit jaar los te laten. Door deze geste is en blijft het een succesvolle kunstexpositie in de openbare ruimte voor jong en oud die al gedurende 10 jaar plaatsvindt in Zandvoort. Bovendien kan, bij een eventuele versoepeling van de maatregelen te zijner tijd, het publiek – en ook de horeca en andere ondernemers in Zandvoort – nog genieten van de kunstwerken, want ze blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.

Het label “evenement” komt hiermee te vervallen en de kunstenaars gaan verder met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Bovendien er zal op 18 oktober geen officiële jurering plaatsvinden en is er geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kan het publiek gedurende 4 maanden hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

Gert Jan Bluijs, wethouder Cultuur van de gemeente Zandvoort: “Ik ben blij dat er alsnog deze week wordt gewerkt aan de zandsculpturen. We kunnen wat dat betreft wel een opkikkertje gebruiken. Eindelijk weer iets vertrouwds. Dit geeft mij een extra impuls om ertegenaan te gaan en niet bij de pakken te gaan neerzitten”.

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.

Kick off EK Zandsculpturen
Zandvoort, 12 oktober 2020

EK Zandsculpturen 2020 Zandvoort goes wild

Maandag 12 oktober beginnen de kunstenaars aan de EK Zandsculpturen. Welke is de mooiste?

Geplaatst door Zandvoorts Museum op Donderdag 8 oktober 2020

© Copyright 2018 - WSSA - Zandsculpturenroute