Veelgestelde vragen

Ja, er wordt alleen met zand en water gewerkt. Wel is het zo, dat voor sculpturen speciaal zand wordt gebruikt, met een hoekige korrelstructuur. Daardoor zijn de sculpturen steviger dan sculpturen die met rondgesleten strandzand zijn gemaakt.

Het zand is afkomstig uit de rivier de Maas en wordt gewonnen in de buurt van Nijmegen. Het zandwinningsbedrijf selecteert per computer het sculptuurzand tot de juiste samenstelling.

Als het regent gebeurt er niets met een zandsculptuur. Het regenwater wordt opgeno­men door het zand en verdampt weer als het niet meer regent. Alleen met zware slagregen kan er op de horizontale vlakken een soort “granolstructuur” ontstaan door de inslag van regendruppels.

Wind is geen probleem voor een zandsculptuur. Omdat het zand zo hard is aange­stampt (proces van compacten) heeft wind er geen vat op. Een zandsculptuur kan zonder problemen windkracht 7 overleven.

Als een zandsculptuur buiten is gebouwd, dan kan deze maandenlang blijven staan. Tot nu toe is het Nederlandse record 14 maanden; een zandsculptuur in Madurodam, dat zelfs de winter heeft overleefd. Het record in Californië is 2,5 jaar. Als de sculptuur binnen wordt gebouwd kan het tientallen jaren intact blijven, zolang deze niet aangeraakt wordt. In Japan staat een zandsculptuur die inmiddels al 30 jaar staat.

Nee, alleen als je werkt aan een sculptuur, dan moet het zand vochtig zijn. Daarvoor gebruiken de kunstenaars plantenspuiten. Wanneer de sculptuur klaar is mag het helemaal uitdrogen. Het valt dan niet uit elkaar, omdat het zand hard is aangestampt.

In principe kan iedereen  de basistechnieken leren. Kinderen vanaf 7 jaar tot en met senioren kunnen er heel goed in zijn. Je moet alleen geduld hebben, veel oefenen en een beetje gevoel voor vorm hebben. Er is echter een groep van circa 600 mannen en vrouwen, afkomstig uit de hele wereld, die hun beroep ervan gemaakt hebben. Deze professionals kunnen kunstacademie hebben afgerond, maar ook architecten en industrieel ontwerpers behoren tot deze selecte groep van kunstenaars.

De Zandacademie is de organisatie in Nederland en daarbuiten, die elke denkbare vorm van zandsculptuur kan realiseren! Ofwel, de Zandsculptuur Experts! Sinds 2004 is eveneens World Sand Sculpting Academy WSSA onderdeel van de organisatie, een netwerk met partners over de gehele wereld. Vanuit Den Haag worden voor deze partners vele internationale activiteiten op het gebied van zandsculptuur gecoördineerd en begeleid. Tevens is in Den Haag bij de Zandacademie het internationale kenniscentrum voor en over zandsculpturen gevestigd. Wanneer het gaat om Programma’s Zandsculpturen Bouwen® voor het bedrijfsleven, demonstraties, publieksevenementen en wedstrijden, De Zandacademie en de WSSA zijn uw gesprekspartners voor zandsculptuuractiviteiten, in welke vorm dan ook, waar ook ter wereld.

Ja, de zandsculpturen zijn gratis te bezichtigen. Zie bij “Route en Locaties” waar de sculpturen te bezoeken zijn.

Wanneer de sculpturen niet worden aangeraakt, behoeven deze eigenlijk geen onderhoud.