EK Zand 2020 zandsculpturenroute

Welkom bij het Europees Kampioenschap Zandsculpturen 2020

EK Zandsculpturen 2020 “Zandvoort goes Wild!” wordt Coronaproof expositie!

Door alle uitdagingen waar we allemaal in Nederland voor staan, gaat het EK Zandsculpturen in Zandvoort verder als een Coronaproof expositie. De kunstenaars zijn inmiddels volop bezig met hun creaties en op zondag 18 oktober staan er weer 6 fraaie kunstwerken van circa 4 x 4 meter en 3 meter hoog. Is het tijdsverspilling? Nee, integendeel! Want ze staan tot het voorjaar volgend jaar.

Gezien de afgekondigde maatregel van dinsdag 13 oktober dat evenementen vanaf heden niet meer zijn toegestaan, zijn de deelnemende kunstenaars unaniem bereid om door te gaan met hun kunstcreaties en het wedstrijdelement van het EK evenement voor dit jaar los te laten. Door deze geste is en blijft het een succesvolle kunstexpositie in de openbare ruimte voor jong en oud die al gedurende 10 jaar plaatsvindt in Zandvoort. Bovendien kan, bij een eventuele versoepeling van de maatregelen te zijner tijd, het publiek – en ook de horeca en andere ondernemers in Zandvoort – nog genieten van de kunstwerken, want ze blijven te bezichtigen tot 20 februari 2021.

Het label “evenement” komt hiermee te vervallen en de kunstenaars gaan verder met het realiseren van een museale expositie in de openbare ruimte. Bovendien er zal op 18 oktober geen officiële jurering plaatsvinden en is er geen officiële bekendmaking van een nieuwe Europees Kampioen. Wel kan het publiek gedurende 4 maanden hun favoriete kunstwerk kiezen via verschillende media.

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met Coronarichtlijnen. Hiermee realiseert de organisatie een zo veilig mogelijke expositie en brengt tevens een stukje positiviteit terug in de openbare ruimte.

Voor de 9de keer zullen de zandsculpturen te zien zijn op verschillende plaatsen in Zandvoort. Het centrale thema is “Zandvoort goes Wild”. Zij kunnen dit naar eigen inzicht interpreteren en uitwerken in een  kunstwerk. De kunstwerken zijn te bezichtigen op verschillende locaties in Zandvoort aan Zee.

Eveneens bijzonder aan dit culturele route is, dat de organisatie dit jaar veel aandacht heeft besteed aan een zo klimaatneutraal mogelijke realisatie. Zo is het sculptuurzand van vorig jaar nu weer hergebruikt voor de sculpturen van dit jaar. En in februari wordt het zand wederom opgeslagen voor de volgende editie van het EK in 2021. Er worden géén papieren informatieflyers meer verspreid voor de consument, maar gebruik gemaakt van QR codes op informatieborden bij de sculpturen.

De sculpturen zijn in de avonduren uitgelicht met milieuvriendelijke LED verlichting die geschakeld is aan de gemeentelijke straatverlichting, zodat de kunstwerken ook in de avond te bezoeken zijn. Dit stimuleert tevens een verdere spreiding van het bezoek gedurende de donkere wintermaanden.

De Zandsculpturen expositie 2020 is een initiatief van World Sand Sculpting Academy, in nauwe samenwerking met Zandvoort aan Zee, Provincie Noord Holland, Holland Casino en sponsoren.

De zandsculpturen zijn gratis te bezichtigen voor het publiek tot half februari 2021.

© Copyright 2018 - WSSA - Zandsculpturenroute